Jennifer Aniston: Friends blev vändningen

Jennifer Aniston är främst känd genom den extremt populära Tv-serien Friends (Vänner). Det är inte bara publiken som uppskattat hennes insatser där utan även kritiker vilket har bevisats genom att hon fått en Emmy, en Golden Globe samt en utmärkelse på Actots Screen Guild Awards. Genom sina insatser på både film och Tv fick hon äran att bli en stjärna som aldrig slocknar på Hollywoods Walk of Fame 2012.

Även om hennes föräldrar samt gudfader var skådespelare fick Aniston ta den långa vägen till kändisskapet. Efter att ha läst på LaGuardia High School, som har inriktning mot musik och konst, började hon ta små teaterjobb samtidigt som hon livnärde sig genom att jobba som servetris och med telemarketing.

Från teatern togs steget till TV:n genom att hon fick vara med i serien Mollloy som aldrig fick någon succé utan lades ner efter en kort period. Hon fick även vara med i två andra tv-serier men utan att det gav något större resultat på hennes karriär. Det verkade snarare som att den skulle gå bakåt än framåt och hennes medverkande i filmen Leprechaun (1992) sågades av kritikerna vilket inte gjorde saken bättre.

Så kom vändningen 1994 då hon provspelade och fick en roll i serien Friends. Under de följande tio åren spelade hon sedan Rachel i en av tidernas mest framgångsrika serier. Ju mer populär serien blev desto mer kunde skådespelarna kräva i lön vilket slutade med att Aniston fick 1 miljon USD vardera för de två sista säsongerna.

Med framgångarna från Friends tog hon sig också tillbaka till vita duken redan 1996 i filmen Dream for an Insomniac. Både under perioden, med tv-serien, och efter den har hon löpande jobbat med filmproduktion. Några av de filmer som hon varit med i är Office Space (1999), Friends With Money (2006),  Just Go With It (2001) och Bruce Almighty (2003).

Socialt engagerad

Att Jennifer Aniston har ett så känt ansikte har resulterat i att hon fått en rad reklamuppdrag för allt från öl till hårprodukter. Hon har även varit med i flera produktioner av musikvideor. Men det inte bara betalt arbete som har lockat henne utan hon är även mycket engagerade i flera sociala frågor.

Aniston är bland annat involverad i organisationen Friends of El Faro (samlar in pengar till ett barnhem i Mexico), medverkat i reklamkampanjer för ett barnsjukhus som hon själv stödjer samt varit värd på en gala för cancerforskning. Hon var själv med på ”Hopp för Haiti”-galan.

År 2007 uppmärksammades hon för sitt arbete i att öka förståelsen för homo-, bi och transsexuella personer.